[...] kcal i mężczyzn 2750 kcal. Obserwowane ograniczenie codziennej aktywności fizycznej i dominujący siedzący tryb życia powodują zmniejszanie masy mięśniowej, co w konsekwencji obniża nie tylko wydatek energetyczny związany bezpośrednio z aktywnością fizyczną; maleje również wydatek energii na podstawową przemianę materii. Uwzględniając to, w celu [...]
[...] troche cwiczymy. po dwoch tygodniach jestesmy przestawieni. -- -- -- (E) DRZEMKI za***iście ważna sprawa! udwodniono że 30 minutowe regularne drzemki w ciągu dnia ZNACZĄCO obniżają poziom kortyzolu!! - patrz pkt (C) - nie bede tutaj podawał statystycznie o ile procent obniżają, bo wszyscy wiemy że statystyka klamie. ważna jest tutaj dlugość [...]
[...] może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne. 21.Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. 22.Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. 23.Cukier może obniżać [...]
[...] głodowaniem, chorobami gorączkowymi, urazami ciała i nadmierną generacją wolnych rodników tlenowych. HMß ogranicza rozpad białek ustrojowych, nasila spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy. Zapotrzebowanie na HMß wzrasta wykładniczo w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej - jego suplementacja prowadzi [...]
[...] dużo błonnika oraz wolno wchłaniane cukry. Najlepsze są górskie, gdyż są najmniej przetworzone. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu pracy jelit. Dodatkowo obniża poziom złej frakcji cholesterolu LDL przez wiązanie go w jelitach i wydalanie z kałem. Dodatkowo błonnik wiąże dużo wody po dotarciu do jelit, jego objętość wzrasta [...]
[...] β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie przed takimi nowotworami jak np. rak prostaty, piersi. Likopen obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy. A jeśli to nie przemawia – to jaki wpływ 15g ketchupu czy 50g [...]
[...] usprawnia przepływ impulsów ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy. WĘGLOWODANY Węglowodany to jedna z trzech podstawowych, obok białka i [...]
[...] usprawnia przepływ impulsów ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy. WĘGLOWODANY Węglowodany to jedna z trzech podstawowych, obok białka i [...]
[...] w cyklu mocznikowym, występują w białkach szczególnie w histonach. Może zwiększać wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu. tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy. -------------------------------------------------- B 12 (kobalamina) [...]
[...] węglowodanów, ich strawności, przyswajalności oraz rodzaju. Wraz ze wzrostem intensywności i długości wysiłku fizycznego, poziom glikogenu mięśniowego i wątrobowego obniża się. Glikogen zgromadzony w mięśniach ulega rozpadowi do glukozy, która następnie spalana jest w zależności od stopnia aktywności ruchowej. W czasie bardzo [...]
[...] niż cukier. -Włókno jest węglowodanem niestrawnym, którego organizm ludzki nie może wchłonąć. Przechodzi ono po prostu przez przewód pokarmowy, ułatwiając jego pracę i obniżając ryzyko zaparć oraz innych schorzeń. 3. Tłuszcze i oleje. Możemy je podzielić na: nasycone i nienasycone. Tłuszce nasycone znajdują się w produktach mleczarskich, [...]
[...] opalające miały same wady, nie byłyby tak popularne. Zwolennicy solarium podkreślają, że opalanie poprawia nastrój, wygląd, uczestniczy w tworzeniu witaminy D3 w organizmie, obniża poziom złego cholesterolu LDL. Pomaga także w stanach depresyjnych, zwłaszcza wywołanych sezonowym brakiem światła, polepsza przemianę materii i wzmacnia odporność [...]
[...] ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd filmowych... Polega na stopniowym obniżaniu kaloryczności posiłków. Dziennie dostarcza ok.1200-1600 kcal.Dietę stosuje się max.10 dni. Ze wględu na małą ilość dostarcznej energi, stanowczo odradzam jej [...]
[...] przy chorobach układu sercowo-naczyniowego (cardiovascular disease)? Najpierw sprawdza się cholesterol. Jeżeli jego poziom wynosi więcej niż 200, pacjent dostaje leki obniżające cholesterol i co się dzieje? Odcina się dopływ CoQ10. Jaka jest funkcja CoQ10? Jest on zaangażowany w produkcję energii oraz ochronę małych pieców w każdej [...]
[...] krwionośnych, zapobiegają krwawieniom , a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne ( zapobiegające „ zlepianiu się" płytek [...]
[...] czasie sterylizacji mleka obserwujemy zmiany właściwości organicznych i biologicznych mleka: pogarsza się smak, wzrasta gęstość (zostały zniszczone koloidy i ścięte białko), obniża się zawartość i przyswajalność witamin i minerałów..." "Jeżeli najbardziej szkodliwe produkty takie jak m.in.: zimne lub tłuste mleko, śmietana, lody są spożywane zbyt [...]
[...] Nie życzysz sobie wydatnego brzuszka albo chcesz stracić ten, który już masz? Pij mleko (wybieraj jednak to z obniżoną zawartością tłuszczu). nie dam się miażdżycy Wapń obniża poziom cholesterolu we krwi (ogranicza jego wchłanianie z pożywienia). W mleku znajduje się też magnez, który w połączeniu z wapniem reguluje ciśnienie krwi. Dlatego [...]
[...] „magicznych" sposobów na spalanie tkanki tłuszczowej (nie mówię o szkodliwych substancjach farmakologicznych). Tylko długotrwałe zmiany w sposobie odżywiania są w stanie obniżać nasz poziom tłuszczu, jednocześnie pozwalając ĆWICZYĆ EFEKTYWNIE. Zasadniczym celem diety redukcyjnej jest zmiana dziennego bilansu energetycznego (energia pobierana [...]
[...] spada, jednak u dzieci jest wciąż podwyższone w porównaniu z osobami dorosłymi. U młodego człowieka w wieku 21 lat stężenie hGH waha się w granicach 10ng/ml i z biegiem lat obniża się. Już w granicach trzydziestki jego wartość spada o około 14%. U osób dorosłych stężenie hormonu wzrostu kształtuje się na poziomie 5 ng/ml a w wieku 60 lat we krwi [...]